HOME > イベント概要 > ALMAから広がる天文・天体物理学

イベント概要

ALMAから広がる天文・天体物理学

7 and 8 November, 2013
チリ大学

イベント情報

日時

2013年11月7日(木) 14:00 - 17:00, 8日(金) 9:30 - 12:30

場所

チリ大学 天文学教室(セロ・カラン)

定員

70

お申込み方法

事前申込不要(問い合わせ先: 河野孝太郎 kkohno@ioa.s.u-tokyo.ac.jp)

概要

アタカマ大型ミリ波サブミリ波干渉計(ALMA)は、チリの協力の下、日米欧他による国際協力でチリ北部アタカマ砂漠に建設中のプロジェクトである。いよいよ初期科学運用が開始されており、今後、天文学・天体物理学の分野に大きな進展をもたらすことが期待されている。またALMAとほぼ同じサイトには、東京大学の1m光学赤外線望遠鏡も稼働しており、将来のTAO 6.5m望遠鏡実現に向けて準備が進んでいる。これらの望遠鏡を含め、チリには高性能地上望遠鏡が集中して存在しており、世界トップクラスの観測的研究が進められている。本フォーラムは、幅広い研究分野において、チリとの研究交流を活性化させ、さらなる発展を促す効果が期待される。

タイムテーブル

11月7日

Session 1: Introduction

14:00 - 14:20 "ALMA project: status and early science results": [20min]
Kotaro Kohno (Univ. of Tokyo)

Session 2: Galaxy formation and cosmology

14:20 - 14:45 "Physics of Infrared Spectral Energy Distribution of Galaxies,
and Its Implications for Cosmological Galaxy Formation" [25min]
Tomonori Totani (Univ. of Tokyo)
14:45 - 15:05 "Unraveling the properties of the brightest and
most distant star-forming galaxies with ALMA, APEX, ATCA and SPT" [20min]
Manuel Aravena (ESO/Universidad Diego Portales)
15:05 - 15:25 "Cosmology with MAGNUM project" [20min]
Yuzuru Yoshii (Univ. of Tokyo)
15:25 - 15:55 --- break ---
15:55 - 16:20 "ALMA and variation of the fundamental constants of physics" [25min]
Junichi Yokoyama (Univ. of Tokyo)
16:20 - 16:40 "Studies of Black Hole Growth in Galaxy Mergers with ALMA" [20min]
Ezequiel Treister (Universidad de Concepcion)
16:40 - 17:00 "Studying Dusty Star Forming Galaxies and SZE Increments in LASCAR with Herschel: prospects for ALMA follow-up" [20min]
Paula Aguirre (Universidad Andres Bello)

11月8日

Session 3: Protoplanetary disks and exoplanets

09:30 - 09:50 "Observing planet formation" [20min]
Simon Casassus (Universidad de Chile)
09:50 - 10:10 "Debris Disks with ALMA" [20min]
Andres Jordan (Universidad Catolica de Chile)
10:10 - 10:35 "Exoplanets and protoplanetary disks from SEEDS" [25min]
Jun Hashimoto (University of Oklahoma)

Session 4: Star formation

10:35 - 11:00 "Outflows from Young Stars in ALMA Cycle 0" [25min]
Diego Mardones (Universidad de Chile)
11:00 - 11:20 --- break ---

Session 5: High energy astrophysics

11:20 - 11:45 "High energy particle acceleration in accretion disc" [25min]
Masahiro Hoshino (Univ. of Tokyo)
11:45 - 12:10 "Telescope Array experiment for the study of highest-energy cosmic rays" [25min]
Hiroyuki Sagawa (Univ. of Tokyo)
12:10 - 12:30 Workshop summary

登壇者

吉井 譲 東京大学 教授
星野 真弘 東京大学 教授
横山 順一 東京大学 教授
戸谷 友則 東京大学 教授
佐川 宏行 東京大学 准教授
橋本 淳 オクラホマ大 研究員
Diego Mardones チリ大学 准教授
Simon Casassus チリ大学 講師
Andres Jordan カトリカ大学 准教授
Paula Aguirre アンドレスベージョ大学 教授
Manuel Aravena 欧州南天天文台フェロー/ディエゴポルタレス大学 准教授(予定)
Ezequiel Treister コンセプシオン大学 准教授
河野 孝太郎 東京大学 教授